Pyłek kwiatowy

bee pollen 200gPyłek kwiatowy, to często nazywany pszczelim pyłkiem kwiatowym lub pyłkiem pszczelim, zbierany jest przez pszczoły z kwiatów roślin zielonych i drzew, który pszczoły mieszają z niewielką ilością nektaru i w postaci obnóży, przenoszą do ula w koszykach, znajdujących się na tylnej parze nóg. Pyłek w formie obnóży pszczelarze pozyskują za pomocą poławiaczy pyłku i po wysuszeniu stanowi on surowiec farmaceutyczny, spożywczy lub kosmetyczny. Jest on produktem pochodzenia roślinnego, bogatym w substancje biologicznie aktywne.

Charakterystyka pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin zarówno rozpuszczalnych w wodzie jak i tłuszczach przede wszystkim witaminy: C, B1, B2, B6 oraz kwasów: pantotenowego, nikotynowego i foliowego, biotyny, rutyny i izotynolu oraz witaminy A w postaci β karotenu, D i E. Zawartość białka ogólnego w pyłku kwiatowym wynosi średnio 23,9 %. W pyłku kwiatowym występuję wszystkie aminokwasy egzogenne. Pyłek kwiatowy to bogate źródło biopierwiastków. Makroelementy występujące (średnio) w pyłku to: sód (50mg/100g), potas (22mg/100g), magnez (161mg/100g), wapń (217mg/100g) i fosfor (436mg/100g). Wśród mikroelementów spotyka się mangan, żelazo (14,4mg/100g), miedź (1,2mg/100g) i cynk (7,1mg/100g). Pyłek kwiatowy odznacza się także wysoką zawartością fosfolipidów, fitosteroli, NNTK oraz związków fenolowych, głównie flawonoidów.

Działanie lecznicze

Do uznanych i dobrze udokumentowanych właściwości biologicznych pyłku kwiatowego można zaliczyć działanie: antybiotyczne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciw przerostowi gruczołu krokowego, antyhepatotoksyczne, a także działanie odtruwające (po zatruciu wątroby silnymi truciznami) i pobudzające układ krwiotwórczy do wytwarzania krwinek czerwonych. Leczniczo stosuje się u dorosłych dawkę do 40g (5 łyżeczek do herbaty) dziennie, a u dzieci do 15g. Najlepiej przyjmować 2-3 razy na 30 min. przed jedzeniem. Aby zwiększyć przyswajalność pyłku przez organizm należy dodać go do letniej wody, mleka lub soków na 2 godziny przed planowanym spożyciem. Zapobiegawczo stosuje sie do 15g pyłku na dobę. W ramach zrównoważonej diety poleca się przyjmowanie 5-10g pyłku dziennie.