Miód wrzosowy

Miód wrzosowyMiód wrzosowy to miód nektarowy należący, ze względu na mniejszą ilość pożytku wrzosowego, do rzadziej spotykanych miodów z tego rodzaju. Posiada przyjemny, leśno-wrzosowy zapach.

Charakterystyka i właściwości miodu wrzosowego

Miód wrzosowy ma specyficzny, nieporównywalny z innymi aromat. W smaku lekko gorzki, z obecną delikatną ostrością. Ma barwę bursztynowo-herbacianą, która występuje w jaśniejszych i ciemniejszych odcieniach. Przed skrystalizowaniem jest koloru bursztynowego lub nawet czerwono-bursztynowego. Po skrystalizowaniu od żółtopomarańczowego do brunatnego. Krystalizuje dość szybko, przechodząc w konsystencję drobnoziarnistą i zmieniając barwę na pomarańczową. Zawiera wiele witamin (w szczególności witaminy z grupy B) i związków mineralnych.

Działanie prozdrowotne

Wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu chorób dróg moczowych, nerek (w tym kamicy), gruczołu krokowego. Wpływa na poprawę przemiany materii, działa przeciwbiegunkowo, a także ogranicza zaparcia. Posiada właściwości przeciwzapalne, ograniczając przy tym ryzyko występowania zakażeń. Wykazuje działanie antyseptyczne. Ogranicza rozprzestrzenianie się po organizmie wirusów i bakterii.

Pozostały wpływ na organizm

Wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku. Wpływa na poprawę ogólnej kondycji i samopoczucia. Poprawia koncentrację i pobudza.

 

Miody wrzosowe w ofercie marki Miody Polskie
330g 400g
Miód wrzosowy