Miód spadziowy

Miód spadziowyMiód spadziowy to miód powstający – inaczej niż większość – nie z nektaru lecz ze spadzi, będącej mieszaniną wydzieliny owadów żerujących na liściach i igłach drzew z ich sokiem komórkowym. Posiada niezwykle przyjemny zapach. Ze względu na rzadsze od innych pożytków występowanie spadzi należy do najbardziej poszukiwanych i zarazem najdroższych miodów.

Charakterystyka miodu spadziowego

Miód spadziowy ma nieco korzenny aromat. W smaku mniej słodki, ale bardzo delikatny. Krystalizuje stosunkowo wolno, uzyskując postać średnioziarnistą. W zależności od rodzaju spadzi przyjmuje kolor od ciemnożółtej i ciemnozielonej, aż po brązową. Zawiera o wiele więcej substancji czynnych niż inne miody, w tym m.in.: żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez. Dzięki swoim składnikom miody tego gatunku wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym.

Działanie prozdrowotne

Miód spadziowy posiada właściwości przeciwzapalne, odkrztuśne, antyseptyczne i bakteriobójcze. Wspomaga leczenie chorób i schorzeń górnych dróg oddechowych. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na układ krwionośny, pokarmowy i trawienny. Działanie antybiegunkowe i antyzaparciowe.

Pozostały wpływ na organizm

Doskonale nadaje się jako środek wzmacniający organizm po wysiłku oraz w czasie rekonwalescencji. Podnosi odporność. Wskazany dla osób pracujących przed komputerem. Wykorzystywany w diecie osób leczących się na nerwicę.

 

Miody spadziowe w ofercie marki Miody Polskie
130g 330g 400g 950g
Miód spadziowy