Laboratorium

Laboratorium Kontroli Jakości Miody Polskie zajmuje się analizami żywności. W swojej pracy wykonuje wszystkie analizy związane z analizą składu i jakości miodów pszczelich jak również innych produktów pszczelarskich zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 03.10.2003 z późniejszymi zmianami oraz Polską Normą - PN-88/A-77626 Miód pszczeli.

Wyposażenie laboratorium obejmuje wysokiej jakości sprzęt laboratoryjny pozwalający na wykonywanie pomiarów z wykorzystaniem technik:

  • spektrofotometrycznych,
  • wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) sprzężonej z detekcją indeksu refrakcji (HPLC-RID) oraz tandemową spektrometrią mas (HPLC-MS/MS),
  • konduktometrycznych,
  • potencjometrycznych,
  • refraktometrycznych,
  • analiz miareczkowych.

W laboratorium wykonywane są analizy ilościowe, jakościowe oraz analizy sensoryczne prowadzone poprzez wykwalifikowany personel. Wyniki badań często prezentowane są w opracowaniach naukowych oraz na konferencjach naukowych krajowych i międzynarodowych.

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt umożliwiający ekstrakcję i koncentrację analizowanych związków. Pozwala to na wykonywanie analiz poszczególnych składników żywności występujących w śladowych ilościach z wykorzystaniem ekstrakcji do fazy stałej (SPE).

Laboratorium Miodów Polskich wykonuje wysokiej jakości badania, do których zaliczają się:

  • analiza zawartości antybiotyków i ich metabolitów,
  • analiza profili węglowodanowych,
  • analiza aktywności przeciwutleniającej w testach in vitro,
  • analiza zawartości polifenoli ogółem,
  • analiza zawartości akrylamidu,
  • analiza zawartości mykotoksyn.

laboratorium

o nas

doradztwo

współpraca

galeria

kontakt

REKOMENDACJE

GDZIE KUPIĆ ?

DLA KOGO ?

PRODUKTY

ARTYKUŁY EKSPERTÓW

Miody Polskie Sp. z o.o.

Mokra 281b

42-120 Miedźno