Ciekawostki

Pracowity jak pszczoła.

Żeby wytworzyć 1 kg miodu, jedna pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach roślin miododajnych. Badania wykazały, że pszczoły wracające do ula z nektarem i pyłkiem kwiatowym dźwigają ciężar równy połowie wagi własnego ciała. Od codziennej, ciężkiej pracy pszczół pochodzi powiedzenie „pracowity jak pszczoła”.

Siła miodu.

Uczestnicy starożytnych olimpiad, aby zwiększyć swoje szanse na zwycięstwo, spożywali miód celem wzmocnienia się. Do dzisiaj zawodnicy różnych dyscyplin sportowych posilają się miodem przed zawodami, żeby w krótkim czasie dostarczyć do organizmu dużą dawkę energii. Najlepiej w takich przypadkach sprawdza się miód rzepakowy, który zawiera bardzo dużo glukozy.

Cukier czy miód?

Cukier w ponad 99% składa się z sacharozy, która musi być rozłożona przez organizm na glukozę i fruktozę, a dopiero później wchłonięta do krwi. W przypadku miodu pszczelego około 70% to właśnie glukoza i fruktoza (występują one w różnych proporcjach w zależności od gatunku miodu) wchłaniane do krwi bez procesu trawienia. Poza tym miód to bogactwo dobroczynnych pierwiastków, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i inne. Spożywając miód nie należy się również martwić próchnicą, ponieważ jak wykazały badania jedzenie miodu zmniejsza nawet do 48 % występowanie bakterii Streptococcus Mutans, odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy.

Jak widać jedyną wspólna cechą miodu i cukru jest to, że są słodkie.

Złota zasada.

Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: „z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”.